spelden

Sjaalspelden

 

Ik heb een aantal jaren hobbymatig een avondcursus edelsmeden gevolgd. Wat ik daar geleerd heb, breid ik nu thuis uit met boeken en

youtube videos. Omdat ik ook erg van textiel houd, maak ik het liefst sjaalspelden (shawl pins).

Ik maak ze ook graag naar simpele, historische voorbeelden, zoals fibula's.

Ik maak de sjaalspelden of shawl pins onder andere van alpaca, messing, brons, zilver en organische materialen.

Koper is van een aantal onderstaande metalen het basismateriaal.

Het is rood van kleur en kan met diverse middelen mooi gepatineerd worden, zowel chemisch als met hitte. Het is een hele goede basis voor emaille.

 

Alpaca is een legering van koper, nikkel en zink. Het wordt ook wel eens nieuwzilver, hotelzilver of armeluiszilver genoemd

Maar omdat daar het woord zilver inzit en dit metaal niet in de legering terug te vinden is, noem ik het toch liever alpaca.

Je kunt dus een Alpaca sjaal sluiten met een alpaca speld.

Alpaca is vrij hard en heeft een goede buigweerstand. De kleur is iets grijzer dan zilver.

Als alpaca na een tijdje iets verkleurt, dan kun je het gewoon met een zilverdoekje weer oppoetsen.

Omdat nogal wat mensen last hebben van contacteczeem bij nikkel

plaats ik hier een link, eczema allergicum door metalen, (even in de index zoeken) waar er wat meer over verteld wordt. In de meeste gevallen maak ik broches en spelden van alpaca, die niet of nauwelijks in contact komen met de huid.

Messing is een goudgeel metaal. Het bestaat uit een legering van koper en zink en wordt ook wel geelkoper genoemd. Het is steviger dan koper alleen. Messing kan na verkleuring ook gewoon gepoetst worden.

 

Tin is een metaal waar ik nog mee aan het experimenteren ben. Het heeft een erg laag smeltpunt en kan heel goed gegoten en bewerkt worden, maar is relatief zwaar en zacht.

 

Brons is een legering van koper met tin. Afhankelijk van de hoeveelheid tin heeft het een wat rozige kleur. Het is minder buigzaam dan koper, maar ook steviger. De mooie patinalagen die je op bronzen beelden tegenkomt zijn vaan kunstmatig (behalve antiek en archeologische vondsten).

 

 

 

Zilver wordt voor sieraden meestal als sterling zilver (925) aangeboden. Dit houdt in dat er 925 delen zilver en 75 delen koper in het metaal zijn. Van die 75 delen koper worden er soms tien vervangen door germanium, in dat geval heet de legering Argentium.

Er is ook nog een tweede gehalte (835). Puur zilver is te zacht om als sieraad vorm te behouden. Zilver geleidt warmte goed en heeft een heldere glans en kleur.

Andere mooie legeringen met zilver zijn Shibuichi (zilver met koper) en elektrum; een (natuurlijke) legering van zilver en goud.

 

 

 

 

Ik heb ook een paar spiraalspelden van titanium gemaakt. Titanium is een licht en erg hard metaal. Het is bovendien anti-allergeen en wordt daarom ook veel gebruikt in schroeven en plaatjes voor het zetten van botbreuken en dergelijke. Het is een wat lastiger metaal om te bewerken omdat de buitenste laag erg hard is en solderen op de gewone manier niet gaat. Maar het mooie is, dat die laag bij verhitting verkleurt en afhankelijk van de temperatuur blauw, goud, roze of paars wordt. Voor de industrie en voor een duurzamere laag wordt dat vaak d.m.v. een electrolytisch proces gedaan, waarbij je door de hoeveelheid stroom en tijdsduur precies de goede kleur naar boven kunt halen. Helaas heb ik daar de apparatuur niet voor en behelp ik me met de brandervlam.